با توجه به شاخص قیمتها در ایران، برای گرفتن مالیات بر املاک در مملکت می نا املاک را در محدوده های قیمتی خاصی طبقه بندی و سپس برای محدوده های قیمتی بالاتر، نرخ مالیاتی بیشتری در نظر گرفت. بدیهی است همگی املاک موجود در کشور که از یک محدوده قیمتی خاص پایین تر باشند، مشمول معافیت خواهند بود. پیشنهاد میشود این پایه مالیاتی در بودجه سنه ۹۹ گنجاده شود و منابع حاصل برای ساخت مسکن سه دهک زیر خرج شود.
به گزارش عیارآنلاین، یگانه از مشکلات کشور، کسری شدید بودجه است به طوری که پیشبینی میشود در بودجه سال ۱۳۹۹ نزدیک ۱۵۰ هزار میلیارد کسری به وجود بیاید. احد از راههای اصلی تامین درآمد برقرار در کشورهای مترقی مالیات است، این تدبیر علاوه بر جنبه درآمدی منجر به تنظیم رفتارهای اقتصادی جامعه نیز میشود.
یکی از بازارهای پردرآمد و جذاب، بازار زمین و ملک است که همواره اجرای مالیات در این حوزه مدنظر کشورهای پیشرفته بوده است، کسب درآمد به هدف ارائه اجناس و خدمات رفاهی عمومی است. علی رغم وجود مالیات بر ارزش زمین(LVT) که در حوزه دولت های محلی (شهرداری ها) منابع درآمدی پایدار را نیز در ساحل تخصیص بهینه منابع فراهم می کند، مالیات بر خرید املاک گران قیمت نیز وجود دارد. این مالیات در واقع نوعی حق تمبر است که در معاملات اسنادی گوناگون برحسب ارزش دستک از اخذ کننده سند گرفتن می شود. رقم این مالیات در معاملات گوناگون بالا نبوده؛ اما در مورد معاملات زمین و مسکن به دلیل ارزش بالای زمین و مسکن، رقم این مالیات قابل توجه است. به همین علت دولت ها با منظور کسب درآمد، اقدام به اخذ این مالیات در معاملات زمین و مسکن کرده اند. مهمترین قصد این مالیات کسب درآمد است. هرچند درصد این مالیات ناچیز بوده؛ ولی به دلیل اینکه این مالیات از املاک با بها بالاتر از قیمت متوسط گرفتن می شود، مقدار درآمدهای آن قابل پروا است.
به این ترتیب اخذ درصدی از کل ارزش املاک گران بها از خریدار در هنگام نقل وانتقال، مالیات بر خرید املاک گران قیمت نامیده میشود. این مالیات فقط از املاکی گرفتن می شود که قیمت آن از متوسط بها بازار بالاتر باشد. نرخ این مالیات تصاعدی بوده و هرچه قیمت ملک بالاتر رود، درصد آن نیز افزایش می یابد. علاوه بر برپایی درآمد برای دولت ملی، این مالیات حائز تأثیرات کنترلی قیمت، در بازار زمین و مسکن شهری و بازدارندگی از افزایش فاصله طبقاتی و بازداری از هدایت سرمایهها به سمت ساخت املاک لوکس و گرانقیمت نیز است.
درواقع اخذ این مالیات عاملی بازدارنده برای کسانی است که اقدام به خرید املاک گران قیمت می کنند. به عبارتی با پروا به دریافت این مالیات از خریداران ثروتمند، تقاضای خانههای لوکس کاهش خواهد یافت و بهتبع انگیزه سازندگان را برای هدایت سرمایههای خویش به سمت این خانهها کاهش دیتا و ساخت خانههای متناسب با نیاز مردم رونق خواهد گرفت. این سیاست علاوه بر کاهش تأثیرات برآمده از معاملات املاک گران قیمت در بازار زمین و مسکن دارای تأثیرات بارتوزیعی از راه هزینه کردن درآمد آن برای تعبیه مسکن دهک های پایین درآمدی است.
در این راستا یزدی زاده، عضو کمیته اصلاح سامانه مالیاتی با ذکر اینکه باید از ثروتهای غیر مولد مالیات گرفته شود، گفت: باید شرایطی فراهم شود که از ثروتهای غیر مولد مشابه ماشین و مسکن لوکس مالیات گرفته شود. در کشور ۱ میلیون خودرو لوکس بالای ۵۰۰ میلیون تومان وجود دارد که باید از آنها مالیات گرفته شود. ارزش این اتومبیلها به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد. انگیزه این میزان ماشین لوکس این است که جنبه پسانداز و سرمایهگذاری پیدا کرده است.
تجربیات جهانی
همان نوع که ذکر شد کشورهای مختلف اقدام به گرفتن مالیاتی تحت عنوان حق تمبر در مورد معاملات زمین و مسکن کرده اند. در برخی از این کشورها درآمدهای برآمده از این مالیات به میزانی بوده است که حق تمیر در مورد داد و ستدها زمین و مسکن به عنوان یک مالیات کاملا جداگانه شناخته شده است. از میانی این کشورها می نا به انگلیس، استرالیا و ایرلند اشاره کرد.
کشورهای استرالیا و ایرلند به دلیل تأثیرپذیری از انگلستان، قوانین مشابهی با مملکت انگلیس در این دامنه دارند. به همین علت در پیوسته تجربه کشور انگلستان در وضع این مالیات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
انگلیس: این مالیات در انگلیس تحت عنوان SDLT شناخته می شود. لغایت قبل از سنه ۲۰۰۳ این مالیات جزئی از حق تمبر شناخته می شد ولی در سنه ۲۰۰۳ به علت درآمدهای سرشار حاصل از این مالیات، قانون حق تمبر در معاملات زمین و مسکن به چهره جداگانه ای به تصویب رسید. درصد این مالیات بر اساس قیمت ملک باره معامله تعیین می شود.
- ۹۹/۰۳/۳۱