شاید سازمان سامانه مهندسی را بتوان بزرگترین نهاد غیر دولتی در کشور دانست. و بر پایه آمارهای تقریبی ، سازمان نظام پزشکی حدود ۲۰۰ هزار عضو دارد که دربرگیرنده پزشکان، داروسازان، دندانپزشکان و... می باشد. این در حالی است که سازمان سامانه مهندسی ساختمان به انفرادی چیزی نزدیک 100 هزار عضو در سراسر کشور دارد ؛ به نوع ای که چندین سازمان نظام مهندسی متناسب با رشته های مختلف در کشور کار و جنبش می کند
سازمان نظام مهندسی ساختمان سازمانی غیردولتی است که بمنظور تحقق قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال ۱۳۷۴ به چهره رسمی تأسیس گردید
ازاهداف کلی سازمان نظام :
الف ) تشکیلساختار ساختمانسازی در ایران بصورت زیر :
1- مهندس فنی و کارآزموده ساختمان در راس هرم سازندگی قرا گیرند
2- صاحبان مهارتهای فنی در سطوح میانی
3- کارگران فنی ، بدنه هرم فنی ساخت و ساز
فعالیتهای واحدهای استانی
هر سازمان ایالت حائز مجمع عمومی. هیئت مدیره، شورای انتظامی و بازرسان است. مهمترین کار و جنبش و اختیارات هیئت مدیره که به راستی وظایف سازمان محسوب میشود، به شرح زیر است:
برنامهریزی در جهت تقویت و گسترش دانش و ارزشهای اسلامی در معماری و شهرسازی.
برنامهریزی به قصد رشد و اعتلای حرفههای مهندسی ساختمان و مشاغل مربوط به آن.
ارتقای دانش فنی و کیفیت شغل شاغلان در بخشهای ساختمان و شهرسازی از طریق برپایی پایگاههای علمی و فنی، تعلیم و انتشارات
همکاری با مراجع مسوول در فرمایش مهار ساختمان از قبیل اجرای ریزبین و صحیح مقررات ملی ساختمان و ضوابط طرحهای جامع و تفصیلی و هادی در شهرها بدست اعضای سازمان حسب در خواست
نظارت بر حسن سپریدن خدمات مهندسی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در طرحها و فعالیتهای غیردولتی در پهنه استان
تعقیب متخلفان از طریق مراجع قانونی ذیصلاح.
مشارکت در فرمایش ارزشیابی و تعیین شایستگی و ظرفیت کارگماری به کار شاغلان در امور فنی مربوط به فعالیتهای حوزههای مشمول این قانون.
دفاع از حقوق اجتماعی و آبرو حرفهای اعضا و تشویق و پشتیبانی از فعالیتهای با ارزش و برگزاری مسابقات حرفهای و تخصصی و شناسایی طرحهای ارزشمند.
تنظیم روابط بین صاحبان حرفههای مهندسی ساختمان و کارفرمایان و کمک به مراجع مسوول در تقسیم ساختمان و شهرسازی در زمینه بازگردانیدن پسندیده کارها به صاحبان صلاحیت و جلوگیری از مداخله اشخاص فاقد شایستگی در امور فنی.
کمک به گسترش اصول صحیح مهندسی و معماری و همکاری با وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداریها در مقوله کنترل ساختمان و اجرای طرحهای یاد شده با به کارگیری خدمات اعضای سازمان استان.
کمک به ارتقای کیفیت طرحهای ساختمانی، عمرانی و شهرسازی در محدوده فرمانروایی و ارائه گزارش بر حسب در آهنگ کمپانی در کمیسیونها و شوراهای تصمیمگیری در باره این نوع طرحها مشارکت با وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداریها در مقوله کنترل ساختمان و اجرای طرحهای یاد شده با به کارگیری خدمات اعضای سازمان استان.
ارائه خدمات کارشناسی فنی به مراجع قضایی و قبول حکمیت در اختلافاتی که حائز ماهیت فنی است.
همکاری با مراجع استان در هنگام بروز سوانح و بلایای طبیعی.
تأیید ترازنامه سازمان و ارائه آن به گردهمایی عمومی.
معرفی نماینده هیئت مدیره سازمان فرمانروایی جهت عضویت در کمیسیونهای حل اختلاف مالیاتی در رسیدگی و تشخیص مالیات فنی و مهندسی اعضای سازمان.
تهیه و تنظیم مبانی قیمت گذاری خدمات مهندسی در استان و پیشنهاد به وزارت مسکن و شهرسازی.
سایر مواردی که در آییننامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان تعیین شدهاست.
هر سازمان استانی حائز یک شورای انتظامی متشکل از یک نفر حقوقدان به معرفی سرپرست دادگستری استان و دو الی چهار نفر مهندس خوشنام که به معرفی هیئت مدیرهٔ با دستور شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان برای مدت ۳ سال منصوب میشوند، خواهد بود.
آزمون نظام مهندسی
آزمون نظام مهندسی ساختمان (آزمون ورود به حرفه مهندسان)، امتحانی تستی، سراسری کشوری و جزوه مفتوح است. که جهت صدور دستور اشتغال به کار مهندسی پایه ۳ (پروانه کسب مهندسی) پایین نظر وزارت راه و شهرسازی و سازمان سنجش برگزار میگردد. امتحان دو نوبت در سنه (هر نیمه سال یک نوبت) برگزار میشود. آزمون در رشتههای هفتگانه مهندسی ساختمان (عمران، معماری، برق، مکانیک، نقشه برداری، شهرسازی، ترافیک) در صلاحیتهای وارسی و اجرا و طراحی/محاسبات با پروا به بیچارگی هر رشته، امتحان مستقل برای هر شایستگی برگزار شده و فرمان مهندسی مستقل در هر صلاحیت برای شخص حقیقی صادر میشود.[۴]
همچنین داوطلبین میتوانند با پروا به زنجیره تحصیلی و آزمونهای برگزار شده؛ همزمان در هر سه امتحان (طراحی، نظارت، اجرا)، یا دو امتحان یا تک امتحان شرکت کنند و مقارن کل صلاحیتهای شدنی را اخذ نمایید، آزمون رقابتی یا بر اساس گنجایش شهر و استان نبوده و ملاک قبولی آزمونها فقط کسب حد نصاب نمره ۵۰% است.
- ۹۹/۰۳/۰۷